Jadłospis

 

        
    Jadłospis

 

 

 jad 12.06

SZANOWNI PAŃSTWO,

W naszym przedszkolu gościliśmy dietetyka, panią Anitę Kijewską -Zimmer. 
Służyło ono analizie jadłospisu i prezentacji pomysłów na zdrowe posiłki.

Stale doskonalimy żywienie dzieci, aby służyło ich zdrowiu. Dbamy o jego wysoką jakość. Staramy się tworzyć jadłospis mając na uwadze m. in. poniższe zasady:

• Zwracamy uwagę na jakość pieczywa i jego różnorodność

• Podajemy dużo warzyw i odpowiednią ilość owoców

• Dbamy o odpowiednią ilość w jadłospisie mleka i jego przetworów

• Wprowadzamy większą ilość różnorodnych ryb

• Wprowadzamy soki owocowe, jednodniowe

• Smażenie mięs staramy się zastępować gotowaniem i pieczeniem

• Tłuszcze utwardzone zastępujemy olejami

• Zupy gotujemy na wywarze warzywnym

• Dzieci mają w salach stały dostęp do wody

• Zwracamy uwagę na estetykę spożywanych posiłków.

Prosimy o propozycje zdrowych posiłków, które lubią Państwa dzieci.
Chętnie skorzystamy z ciekawych przepisów.